Baza znanja
Rezultati testiranja i usporedbe originalnih tonera Kyocera i tonera drugih proizvođača
Poslao Kemal Muderizovic on 18 September 2013 09:18 AM

TÜV Rheinland, međunarodno priznata firma za tehničko testiranje, provjeru, certificiranje i osposobljavanje, objavila je rezultate testiranja koja pokazuju da su originalni Kyocerini toneri značajno bolji od tonera drugih proizvođača. Toneri Kyocera Genuine Toner nadmašili su tonere drugih proizvođača u svim testnim kategorijama, uključujući kvalitet ispisa, pouzdanost i količinu otpada.

Firma TÜV Rheinland testiranje tonera obavila je na osnovu međunarodnih standarda ISO/IEC 19798. Zbog statističke relevantnosti rezultata pomoću tri identična štampača Kyocera FS-C5250DN testirana su po tri tonera iz ponude svakog od tri proizvođača neoriginalnih tonera. U rezultatima testiranja ti su toneri označeni oznakama toner A, toner B i toner C. U testnom razdoblju, koje je trajalo od marta do jula 2012, potrošeno je ukupno više od 200 tonera i ispisano 300 000 stranica. U okviru testiranja zanimali su ih kriteriji kao što je kvalitet crnine/osvjetljenja, kontrast, utisnutost tonera u papir, prisutnost artefakata, ravnomjernost ispisa, broj neuspjelih ispisa, mehaničke greške i curenje toner praha.

Testiranje firme TÜV pokazalo je da je kvalitet ispisa s originalnim Kyocerinim tonerima pouzdaniji nego sa tonerima drugih proizvođača. Kyocerini toneri garantovali su dosljednost ispisa u boji tokom cijelog vijeka spremnika tonera uz vidno bolji intenzitet boja. Uz to, toneri drugih proizvođača imali su devet puta veći broj neupotrebljivih ispisa te manji stepen ravnomjernosti ispisa i znantno veći broj pogrešaka pri ispisu. Fotografije ispisane tonerima B vidno su izblijedjele nakon približno 5000 ispisa.

Pri provjeri pouzdanosti u TÜV-u su ustanovili da Kyocerini originalni toner nije uzrokovao nijedan zastoj rada štampača, dok je toner C oštetio razvojne jedinice na dva štampača. Za razliku od dva spremnika tonera A i jednog tonera B, Kyocerini toneri nisu zabilježili nijedan slučaj curenja toner praha. Toneri drugih proizvođača napravili su do 73 posto više otpadnog materijala, a 65 kutija (od 69) tonera A nije sadržavalo kutijicu za potrošeni toner.

„U Kyoceri pozdravljamo rezultate testiranja jer dolaze iz međunarodno priznate i nezavisne firme“, rekao je Bernhard Koll, direktor za proizvode u Kyoceri Document Solutions Europe. „Pokazuju da je važno da kupci ne gledaju samo na nabavnu cijenu tonera, nego i na uz to povezane troškove dodatnog održavanja, gubitka vremena te troškova nastalih nepravilnim i neupotrebljivim ispisom“.

Kyocerine originalne tonere moguće je prepoznati po njezinu logotipu na ambalaži i kućištu tonera. Na kućištu tonera nalazi se i naljepnica koja garantuje autentičnost. Čip RFID ugrađen u kućište tonera omogućuje Kyocerinim štampačima da prepoznaju koristi li se originalni toner.

Cjelokupne rezultate testiranja tonera Kyocere i drugih prozvođača možete pogledati na internetskim stranicama kompanije Kyocera Document Solutions Europe

(1 Glasova)
Artikl je koristan
Artikl je beskoristan

Komentari (0)
Pošalji novi komentar
 
 
Ime i Prezime:
Email:
Komentari:
Help Desk Software by Kayako Resolve